Майсторите на финтове в българския футбол вече се броят на пръсти.

...
Майсторите на финтове в българския футбол вече се броят на пръсти.
Коментари Харесай

Българските футболни дрибльори вече са дефицит

Майсторите на финтове в българския футбол вече се броят на пръсти. Това могат да го потвърдят по-възрастните последователи на футбола, които с носталгия си спомнят за естетическата приятност от играта на Георги Соколов и Александър Костов, Димитър Якимов, Никола Котков, Пламен Гетов, Лъчезар Танев, Красимир Балъков, беройците Борис Киров и Йордан Митев, слависта Чавдар Цветков, " канарчетата "  Георги Попов-Тумби и Чико Дерменджиев... И още, и още прелестни гении, които са вдигали феновете на крайници с красивите си осъществявания.

За страдание, техните шедьоври са единствено носталгичен спомен. Реалността през днешния ден е жестока - сега няма качествени български дрибльори. Доказва го научно и новото изследване на Международния център за спортни проучвания (CIES Football Observatory), което преглежда кои са най-хубавите майстори на дрибъла в 33 водещи шампионати по света. В разбора са включени всички, които са създали 40 и повече опита за дрибъл от началото на сезона до края на октомври. Класацията е направена на база на така наречен Индекс на дрибъла, който дефинира процента успешни финтове за 100 минути игра. Под дрибъл се схваща подхванато придвижване от футболист, за да преодолее съперников състезател. 

Според това проучване в Топ 10 на дрибльорите в Първа лига има един-единствен българин - крилото на " Левски " Здравко Димитров. Той има 60.6% успеваемост, като е правил финтове приблизително на 15:40 минути, а показателят му е 3.87. Това обаче му дефинира едвам седмо място измежду дрибльорите в шампионата ни. Наличните пред него и след него чужденци в десетката демонстрират единствено едно - професионалните футболни клубове са принудени да си внасят качество от чужбина поради неналичието на такова в детско-юношеските школи или незадоволително предоставяне на късмет на млади футболисти.

Първото място измежду финтьорите у нас е за Кийлън Лебон ( " Берое " ). 24-годишното френско крило на старозагорци, чиято цена (според " Трансфермаркт " ) е 300 000 евро, има най-голям показател - 6.97. Лебон, който е някогашен футболист на " Аячо ", пристигна в " Берое " през лятото на 2020 година и бързо направи име като едно от бързите и рискови крила в Първа лига. Интересното е, че той не е най-успешният дрибльор в шампионата ни. Неговият % на сполучливи финтове е 67,6%, което му дефинира едвам пето място по успеваемост. В това отношение най-често сполучва дрибълът на португалеца Леандро Ливраменто Андраде от " Черно море " (73.5%), само че пък той го прави и най-рядко измежду 10-те най-хубави у нас - един път на 20:28 мин., което му дефинира 9-о място в общата ранглиста с показател 3.59. Лидерът Лебон не е и най-често правещият лъжливи придвижвания с топка в краката, а е на втора позиция с финт на всеки 09:42 мин. Първи в това отношение е съотборникът му в " Берое " Умар Камара. Мавританският национал финтира приблизително на 09:15 мин.

Що се отнася до Здравко Димитров, той е също седми по успеваемост, заема същата позиция и по приблизително време за финт. За отбелязване е, че в Топ 10 има най-вече футболисти на " Берое " - трима, като третият е Абубакар Тунгара (№8 в общата подредба). С двама е " Черно море " (вторият, с изключение на Андраде, е Родриго Енрике - №5). Това са и единствените два отбора с повече от един представител.

Остава вярата, че някъде в юношеските тимове има надарени дрибльори, които ще получат късмет за изява и в мъжкия футбол, с цел да върнат вярата, че българските майстори на залъгващите придвижвания на терена не са си отишли окончателно в историята.

 

ОБЩАТА КАРТИНА

Оказва се, че водачът измежду дрибльорите в Първа лига Кийлън Лебон има много положителни индикатори като цяло - в общата ранглиста той заема 16-о място, незабавно след Алан Сен-Максимен ( " Нюкасъл " ). На първо място е испанският национал Адама Траоре ( " Улвърхемптън " ). Той има най-голям Индекс на дрибъл (11.24), втори е по успеваемост (78.9%) след израелеца Манор Соломон от " Шахтьор " (Донецк) с 80.6% и е на трето място по финт приблизително на минута (7.01 мин.). Пред него са само аржентинецът Нахуел Лухан от " Универсидад де Чили " (05:54 мин.), който е втори в общата класификация с показател 9.68, и грузинецът Хвича Кварацхелия ( " Рубин ", Казан) - 06:41 мин.

Лидерската позиция на Траоре е още по-впечатляваща, защото той изпреварва най-големите майстори на финтове в историята - бразилците. Още повече, че CIES включва в класацията и бразилската Серия А. Най-предно класираният бразилец играе точно в шампионата на родината си - Ерик де Аруда от " Сеара ", който е на четвърта позиция с показател 8.32.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР